Het ouderlijk huis van Dam Jaarsma, waar hij tot zijn dood woonde, is in 1875 als rentenierhuis gebouwd. het huis is een goed voorbeeld van een eenlaagse 19de-eeuwse middenstandswoning op het Friese platteland.
Tot 1950 was het adres Oostermeer 26. Daarna werd de straat vernoemd naar Elte Martens Beima, de sterrenkundige.
De schuur, waar eerder het boerenbedrijf en de fouragehandel van zijn vader waren gevestigd, werd later opslagruimte voor alles wat Dam Jaarsma verzamelde: ansichtkaarten, antieke (kinder)boeken, textiel, gebruiksvoorwerpen, moderne kunst en nog veel meer. Alles met het aura van het verleden had zijn belangstelling en de schuur en het huis werden in de loop der jaren dan ook tot de nok toe gevuld. Jaarsma gaf geïnteresseerden graag toegang tot zijn verzameling.
Ter gelegenheid van de opening van het Dam Jaarsmajaar, het 100ste geboortejaar van Jaarsma, heeft toenmalig wethouder van cultuur van de gemeente Tytsjerksteradiel Houkje Rijpstra op 11 april 2014 een gevelsteen onthuld op de zijgevel van het Dam Jaarsmahûs.
De steen heeft als tekst:
Bertehûs fan
Dam Jaarsma
1914 - 1991
Frysk dichter, skriuwer
& folksferhalesamler
Geboortehuis van
Dam Jaarsma
1914 - 1991
Fries dichter, schrijver
& volksverhalenverzamelaar
Het huis was nog 28 jaar na Jaarsma's overlijden eigendom van zijn familie en werd bewoond door kunstschilder Gosse Koopmans (1957) met zijn vrouw Sharon van Beek.
In 2019 is de eigendom overgegaan naar Vereniging Hendrick de Keyser. Bij de grondige renovatie is het huis teruggebracht naar de kleurstelling uit de bouwtijd. Het wordt nu als particulier woonhuis verhuurd en is niet openbaar toeganklijk. Stichting Dam Jaarsma is verheugd dat met de renovatie het behoud van het huis geborgd is.
Benieuwd hoe de kamer van Dam Jaarsma eruit zag in Jaarsma's tijd en in de tijd dat Gosse en Sharon daar woonden? Een foto van een gezamenlijke expositie van Gosse Koopmans en artistiek fotograaf Maartje Roos in 2015 geeft een indruk. Maartje heeft een foto geënsceneerd aan de hand van originele stukken uit het interieur van Dam Jaarsma; Gosse heeft dezelfde kamer (zijn toenmalige woonkamer) geschilderd.