Vrijwilligers en bestuur van Stichting Dam Jaarsma hadden voor hun inzet de Broekophâlder gekregen, de gewilde Eastermarder onderscheiding en wisseltrofee voor inwoners, ondernemers en organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor ons mooie dorp. Het was tijd de wisseltrofee over te dragen aan de volgende.

Het leek er even op dat - geheel in de geest van verzamelaar Dam Jaarsma - de wisseltrofee in de vaste collectie van Jaarsma was verdwenen. Historisch is het verhaal dat Jaarsma, samen met de bekende volksverhalendeskundige Jurjen van der Kooi, op bezoek was bij de trotse eigenaar van een grote verzameling oude ansichtkaarten van Fryslân. Toen de gastheer even de kamer uit was om koffie te halen voor zijn gasten, stak Jaarsma een ansichtkaart in de binnenzak van zijn jasje. “Maar Jaarsma, wat doe je nou?” bracht Van der Kooi verbaasd uit. Waarop Jaarsma antwoordde met de historische woorden: “Deze had ik nog niet”. We waren dus even bang dat het ook zo was gegaan met de wisseltrofee, maar nee …, gelukkig kon deze toch worden overgedragen aan de volgende groep mensen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de mienskip.

Wopke Wobbes, Jan Wind, Rienk Vlieger en Allard Tadema komen op een vrijdag aan het einde van de middag nietsvermoedend naar ’t Breed. Zij zijn door Doarpsbelang gevraagd naar de pleintafel te komen om samen met het bestuur en een vertegenwoordiger van de gemeente te overleggen hoe de restauratie van de pleintafel het beste kan worden aangepakt. Immers, met de storm van 23 februari 2017 is de kastanjeboom in de pleintafel omgewaaid en heeft daarbij de tafel beschadigd. Het herstel van de schade vraagt het nodig denk- en regelwerk. Vandaar een overleg. Niets vreemds aan, toch?

“Hé, zijn jullie ook gevraagd te komen?” vraagt Rienk als hij drie bestuursleden van Stichting Dam Jaarsma op ’t Breed ziet staan. “Ja, vanwege het belang van de stichting bij de tafel” mompelt een van ons wat vaag. Albert, Wilma en Atsie van het Dorpsbelang-bestuur zijn inmiddels ook gearriveerd, maar waar blijft die gemeenteman eigenlijk? En waarom loopt Harmke daar met een fototoestel? ... Het wordt de heren langzaam duidelijk dat er iets anders te wachten staat dan een overleg met de gemeente, maar wát?

Staande bij de pleintafel memoreert Iris Rusz hoe Wopke maar liefst 10 jaar zich volop heeft ingezet voor de Commissie ’t Breed. Ook Allard heeft zich vele jaren ingespannen om van de parkeerplaats ’t Breed een mooi dorpsplein ’t Breed te maken. Jan raakte er in zijn functie van voorzitter Doarpsbelang bij betrokken en Rienk als ontwerper van wat uiteindelijk It Wâlhout is geworden. Daarmee heeft Eastermar er weer een bijzondere plek bij gekregen die zelfs volop de kranten heeft gehaald: een ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers, met meerdere bijzondere linken naar het verleden van ons dorp én een mooi dorpsplein. Voor deze prestatie verdienen de heren en alle anderen die hieraan als vrijwilliger hebben meegewerkt een dikke pluim: de wisselprijs De Broekophâlder!

Trots nemen de heren de trofee in ontvangst. Een enkele naam van de indrukwekkende lijst van voorgaande winnaars is bijna niet meer leesbaar, het hoofd van de broekophâlder wiebelt ietsje en hij blijkt ook niet meer helemaal standvastig op zijn sokkel te staan. De ware vakman in Wopke komt direct naar boven: hij neemt op zich om deze kleine gebreken vakkundig te verhelpen. De Broekophâlder gaat dus met Wopke mee naar huis, onder de belofte dat deze na restauratie afwisselend in de vensterbank komt te staan van de huizen van de andere drie heren.

Wopke, Jan, Rienk, Allard en alle andere vrijwilligers, bedankt voor de mooie tafel die jullie voor Eastermar hebben gerealiseerd!

Met dank aan fotografen Harmke Paulides / Albert Bakker

ABA 8857

 

ABA 8864

 

 

 

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: